top of page

Allmänt

Guldhamstern är ett solitärt djur, vilket betyder att den vill leva ensam. Från 2 månaders ålder visar den aggressivitet mot artfränder och måste ha en egen bur.
Guldhamstern är ett nattdjur som sover större delen av dagen. Man kan dock vänja hamstern vid att vakna en viss tid på kvällen genom att ge mat och ordna i buren vid samma tid varje kväll. Man kan krafsa försiktigt utanför boet, då brukar hamstern bli nyfiken och komma ut. Du ska däremot inte lyfta huset eller plocka upp hamstern ur boet. Boet ska vara en trygg plats för hamstern.
Guldhamstern är ett marklevande djur djur som i det vilda lever i gångsystem under marken.

Untitled
Skötselråd: Om oss

Kropp och hälsa

Untitled

En guldhamster blir ca. 2 år gammal. Honorna blir ofta lite större än hanarna. Honorna väger mellan 150-250g och hanarna runt 130-180g. Generellt brukar det sägas att hanarna är lugnare än honorna, men det beror mer på individ än kön. Honorna löper var 4:e kväll och kan då lukta fränt.

Hamstrar har kindpåsar som dom använder till att frakta mat. Dessa kan skadas om man ger hamstern något vasst eller klibbigt, tex hö eller honung.

Vid höfterna sitter doftkörtlar, dessa syns som hårlösa mörkare fläckar.

Hamstern är vanligen ett friskt djur, men den kan lätt bli förkyld om den står i drag. Den kan också drabbas av ohyra. Vanligast är kvalster av olika slag. Om hamstern får kala fläckar, flagar i huden och/eller kliar sig onormalt mycket behöver den komma till en veterinär. Vid kvalster så är det ofta någon allvarligare sjukdom som ligger bakom, då detta brukar bryta ut hos nedsatta djur.


Papova: Sedan 2012 har vi i Sverige fått lära oss att leva med den smittsamma och dödliga sjukdomen papova. Den visar sig hos hamstern genom vårtor och/eller lymfom. Den går ej att bota. 

Man tror att dom flesta hamstrar i Sverige idag har byggt upp ett visst skydd, och att det främst är nedsatta hamstrar som får symptom. 


Hamstrar har dålig förmåga att bedöma avstånd och kastar sig därför ofta handlöst ut för bordskanter eller släpper om dom lyckats klättra högt upp någonstans, och kan därför lätt råka ut för fallskador. Se till att hamstern inte kan komma upp på för höga höjder, både i buren och utanför.

Ha som daglig rutin att kolla igenom din hamster, då märker du snabbt om något inte är som det ska!

Titta igenom ögon, öron, tassar, klor, päls, kön och svans. Känn efter så att hamstern inte fått några knölar eller liknande.

Skötselråd: Om oss

Bur

Eftersom att hamstern är ett marklevande djur så behöver den stor bottenyta (minst 80*40cm) men däremot ingen klätterhöjd. Därför ska gallerburar undvikas, då hamstern gärna klättrar upp i gallret och sedan faller ner. Ofta börjar hamstern även gnaga på gallret, vilket är både skadligt för hamsterns tänder och jobbigt för ägarens öron.

Dom bästa alternativen är:


*Akvarium. Locket behöver bytas mot ett i nät eller galler. Ofta kan man hitta akvarier billigt begagnade!

*Terrarie. Även här bör ena dörren bytas mot en med finmaskigt nät då ventilationen ofta inte är så god.

*Ikeas Samla, 130l. Man måste skära ut större delen av locket och fästa nät där, för att få tillräcklig ventilaton.

*Dunabur. Om du köper en dunabur, tänk på att köpa den största (Duna maxi) för att få plats med ett tillräckligt stort hjul. Dom mindre dunorna är för låga.

*Egenbygge. Det finns många tutorials på youtube där folk visar hur man kan bygga sig en egen hamsterbur! Jag har själv byggt egna ”linnmonburar”, och det är dom burar jag är mest nöjd med.


Som bottenmaterial kan du använda millamore (premium för långhår och supersoft till korthår), carefresh, chipsi super, toalätt eller annat dammfritt strö. Undvik vanligt kutterspån då detta är väldigt dammigt och innehåller terpentin.

Eftersom att hamstern i det vilda gräver mycket så ska den ha tillgång till ett djupt lager strö där den kan få utlopp för sina instinkter. Man kan ha ett djupt lager i hela buren, eller i en del av den. Har du djupt med strö i hela buren, så se till att tunga saker som hus, stenar och liknande står på ett ”platå” med ben som når ända ner till botten av buren. På så vis riskerar du inte att hamstern gräver sig under och får dom tunga sakerna över sig.

Alla mina hamstrar är vana att gå på toalåda, så även bebisarna. I toalådan kan man ha chinchillasand, kattsand eller toalätt tex. Mina föredrar kattsand. En skål med chinchillasand att ”bada” i brukar också uppskattas, även om guldhamstrar inte badar på samma vid som dväghamstrar.

Hamstern ska ha ett hjul som är minst 28cm i diameter. Annat som uppskattas är tunnlar och rör, tuggvänlig träinredning och saker att klättra på (såsom låga stenar, kartonger osv). Att ha stenar i buren kan hjälpa hamstern att hålla klorna i rätt längd. Om du tar in material utifrån, så rengör det noga och värm det gärna på 100 grader i ugnen en stund så att eventuella smittor från vilda gnagare dör.

Ett eller flera hus ska också finnas. Gärna i trä då det är tuggvänligt och andas, till skillnad från plast.


Hamstern ska ha något att boa med. Till detta fungerar rivet toalett- eller hushållspapper bra!

Använd inte hamstervadd eller trådigt tyg som kan skada eller i värsta fall döda djuret.

Buren ska stå på en dragfri plats och aldrig i direkt solljus.


Tänk på att inredning och berikning av buren är minst lika viktigt (om inte viktigare!) som storlek på buren!

Exempel på berikning kan vara:

- Toalettrullar som man fyller med godisar inrullade i papper och sedan viker in ändarna på.

- Grönsaksspett upphängt i buren (sådana spett finns att köpa i djuraffärer).

- Strö ut maten i en grävlåda eller i bottenströt.

- Hela nötter (man kan hjälpa till genom att knäcka nöten litegrann så att det inte blir för svårt).

Skötselråd: Om oss
Untitled

Motion och hantering

Hamstern mår bra av att få komma ut ur buren varje dag. Låt den springa fritt i ett säkrat rum där du sett till att sladdar, giftiga växter och annat farligt inte är åtkomligt och det inte går att klättra på höga möbler osv, eller i en hage med berikning av olika slag. Det kan vara kartonger, grävlådor, tunnlar, godisgömmor mm.
En hamster har oftast inte tid att sitta i famnen och kela, vilket gör att det är lättare att umgås med hamstern springandes fritt. Det är nyfikna djur som ofta självmant kommer och klättrar på en om man har lite tålamod!

Skötselråd: Om oss

Mat

Vatten ska alltid finnas i buren, antingen i vattenflaska eller i skål. Om du ger vatten i skål så ställ den gärna på någonting, tex huset eller en platå/låg hylla för att undvika att den fylls med strö. Vattnet ska ses över varje dag! Det händer att vattenflaskor går sönder och att vattenskålar välts/fylls med strö.
Hamstern ska också ha fri tillgång till ett torrfoder. En fröblandning är att föredra då hamstern i det vilda samlar och skalar frön, och även i fångenskap behöver utlopp för detta betéende. En bra fröblandning är bla. Versele laga crispy muesli. Man kan ge fröblandningen i skål, men för att ge lite berikning så är det bästa att strömata. Det betyder att man strör ut maten i bottenströt i buren, så att hamstern får leta och samla mat som i det vilda.
Utöver torrfodret så ges hamstern färsk mat 2-3ggr i veckan. Det kan vara tex, grönsaker av olika slag (både kokta och färska), frukt, kött, fisk, ägg, bönor, groddar, pasta, potatis, ris mm. Undvik mjölkprodukter och lök, samt kryddad och saltad mat. Barnmat är smidigt att ge, och en burk kan klickas ut i portioner på en plåt och frysas så att man kan plocka fram en passande ”hamsterportion” när det behövs. Även insekter kan ges, både levande och torkade. Ska du ge levande insekter så se till att det är insekter som inte kan skada hamstern. Köp foderinsekter i affär, plocka inte ute pga risk för smittor och bakterier.

Untitled
Skötselråd: Om oss

Hamsterspråk

Hamstrar ger inte många ljud ifrån sig. Det händer att dom fräser, knorrar eller skriker, men dessa ljud tyder på att hamstern är mycket upprörd, rädd eller arg. En rädd eller arg hamster ska man låta vara, låt den lugna ner sig och själv komma fram sedan. Gnisslande av tänder är en varning från hamstern.
En hamster som putsar sig eller sträcker på sig visar att den är trygg och trivs, medan en hamster som rör sig ryckigt och trycker sig mot marken är osäker. En hamster som sitter på bakbenen är nyfiken och uppmärksam.
Om en hamster har öronen bakåt är den trött eller rädd.

Untitled
Skötselråd: Om
Untitled

Den första tiden

När du fått hem din hamster så kan den till en början vara lite skygg. Inte så konstigt när allt är nytt! Det kan vara klokt att ha buren ganska sparsamt inredd första tiden, så att hamstern söker sig till dig för att bli aktiverad. Ett hus, någon tunnel och massa rivet toalettpapper kan räcka i början. Hjul och mer inredning kan du fylla på med när du och hamstern lärt känna varann.


Det är också bra att bygga en hage av något slag. Man kan bygga av exempelvis kanalplast, plexiglas, trä eller kartong (ha bara koll så att inte hamstern gnager sig ut! Det kan gå fort!). Den får gärna vara så stor att du kan sitta tillsammans med hamstern där i. Där gäller i början samma som med buren, ha inte för mycket saker till att börja med. Om det inte finns en massa annat som distraherar så kommer hamstern söka sig till dig för att klättra och undersöka.


Låt gärna hamstern komma fram själv när ni öppnar buren och vill ta ut den, men pyssla lite varje dag i buren från dag ett, så att hamstern vänjer sig vid dig.


Tänk på att små hamsterungar hoppar handlöst från handen i början! Sitt på golvet, gärna på något mjukt, eller på annan plats där det inte blir ett högt fall ifall hamsterungen smiter ur greppet.

Skötselråd: Välkommen

Föreningar

Det finns flera olika föreningar för hamsterägare, bla. Svenska hamsterföreningen, Svenska hamstersällskapet och Sydsveriges smådjursvänner. Som medlem i dessa föreningar kan du delta på aktiviteter och utställningar och engagera dig i viktiga hamsterfrågor. Du kan också träffa andra hamsterägare!

Dessa texter är skrivna tillsammans med min ledstjärna och mentor inom hamsteraveln, Desirée Lennklo på Porlamarkens ⭐️

smadjursvanner.com 


Untitled
Skötselråd: Om oss
bottom of page