top of page

Berikning

Vad kan vi göra för att främja hamsterns naturliga instinkter?

Vi är skyldiga att ge våra djur det dom behöver i form av passande bur, inredning, mat och omvårdnad. Något man kanske inte direkt tänker på alltid är att man även måste ge djuren möjlighet att utöva sina instinkter och beteenden som finns nedärvt hos dom. 

Det här är minst lika viktigt som att ha en tillräckligt stor bur och att ge ett passande foder! 


Om man ser till hamstrar och gerbiler så finns det massor vi ägare kan göra för att berika vardagen för våra djur. Det är djur som i det vilda tillbringar stor del av sina dagar med att leta föda och gräva gångsystem där dom kan bo tryggt och förvara sin mat. 

Dessa beteenden kan man uppmuntra på många sätt, både i och utanför buren! 


Mat 

En stor del av hamstrars och gerbilers vardag är som sagt att leta föda. Du kan enkelt uppmuntra detta beteende genom att för det första ge ett foder som är likt deras ursprungliga föda, vilken till stor del består av olika frön och sädesslag som samlas ihop och skalas. För att ytterligare berika så kan du strömata istället för att ge fodret i skål. Det innebär att du strör ut fodret runtom i buren, gömmer på olika ställen och rör ner lite i ströet. På så sätt så får djuren ägna tid åt att samla ihop maten, precis som dom gör i det vilda.

Annat du kan strö ut för berikning är olika torkade örter och blommor. 


Andra sätt att ge berikning via maten är att göra olika aktiveringsleksaker som du fyller med mat och gotte. Det behöver inte vara svårt! Här följer några exempel:  • Vik in ändarna på ena sidan på en tom toalettrulle, ta små pappersbitar och rulla in frön, torkad frukt, mjölmask eller annat gott (och helst nyttigt). Fyll sedan toalettrullen med godispaketen och vik ihop ändarna på andra sidan. Jag brukar göra några hål i rullen för att djuret lätt ska känna lukten av innehållet.


  • Köper du möbler och liknande från tex Ikea, så brukar det ligga skivor med ”honungskakekartong” mellan delarna. Den här kartongen är super att göra aktiveringsleksaker av! Den är tjock med ett luftlager i, så genom att sticka hål på översta lagret på kartongen så kan man gömma godisar i dessa hål. Det ger lång sysselsättning för ditt djur! 


  • Ta en kartong som är lagom stor för ditt djur att krypa in i, fyll sedan kartongen med papper eller carefresh och blanda ner frön och annat gott. Där kan djuret sedan gräva runt och leta mat. 


  • I många zooaffärer finns halva kokosnötter. Dessa är för små för guldhamster och gerbil, men borrar man små hål i så är dom perfekta att ställa exempelvis hirskolvar, torkad linfröväxt och liknande. Det kan ge djuren en liten utmaning gentemot att enbart lägga dessa på burgolvet. 


Det finns också olika aktiveringsleksaker att köpa i affär, såsom bollar eller rullar med hål i som ska rullas/puttas för att få ut maten. 

Du kan också köpa/sy en ”snuffle mat”, vilket är en matta med flikar av tyg där du kan strö ut mat. Maten ramlat ner bland flikarna och djuret får leta runt för att hitta maten. 

Dessa leksaker använder jag endast i hage under uppsikt då djuren ofta gnager på dom. 

Små trätunnlar med hål i kan däremot användas i buren om du vill gömma lite mat. 


Gräva

Det här är ett beteende som också ska tillfredsställas hos våra djur. Ett tjockt lager strö i hela eller en del av buren ska finnas, gärna med ett strö som går att gräva gångar i. Man kan också göra konstgjorda hålor av trälådor/hus/kartonger som grävs ner under ströt, med en tunnel som leder till dom. 

Badsand ska också finnas, speciellt när det gäller dvärghamstrar och gerbiler som har ett stort behov av att sandbada. 

För att ge lite variation så kan man ha olika material i olika delar av buren, tex kokosströ i en del, carefresh i en del, millamore i en del osv. 

En större låda med (ogödslad) jord brukar också uppskattas! Grävlådor av olika slag kan gärna placeras ut även i rasthage eller rum där djuret springer fritt. 


Gnaga

Våra djur har ett stort gnagbehov, och behöver därför tillgång till att få utöva detta beteende. Använd gärna gnagvänlig inredning i trä, såsom trähus och tunnlar. Videtunnlar brukar vara mycket uppskattade att gnaga på! Utöver detta så är det bra att erbjuda grenar av lämplig sort, tex av fruktträd (allt som tas in utifrån ska rengöras ordentligt och gärna hettas upp i ugnen innan användning), kartonger i olika former och även whimzees (ett sorts hundben du kan hitta i zooaffären) brukar vara uppskattade. 


Det finns otroligt många sätt att berika livet för våra djur, bara fantasin sätter gränserna! 

Berikning: Om
Berikning: Galleri
bottom of page